REACH tanácsadás

Nyugodtan végezze a mindennapi munkáját, mi figyelünk Ön helyett is a REACH rendelet betartására!

Bizonyára Ön elfoglalt, munkáját becsülettel végző, a vállalata felé elkötelezett munkatárs, hiszen másképp nem bízták volna meg a cégénél a REACH feladatok ellátásával. Annak ellenére, hogy már számtalanszor bizonyította megbízhatóságát és szakértelmét a cégénél, a REACH rendelettel kapcsolatosan Önnel is előfordulhat az, hogy elbizonytalanodik. Ezen nem is csodálkozom, hiszen a rendelet 800 oldalát ugyan a saját anyanyelvén is el tudja olvasni, de a hozzá tartozó több mint 2000 oldal angol nyelvű útmutató elolvasására valószínűleg Önnek sincs ideje. Amennyiben el tud jutni REACH konferenciákra, ott az iránymutatást megkapja, de a munkát Önnek kell otthon elvégeznie.

Jó REACH stratégia = nyereség, piacon maradás.

Rossz REACH stratégia = anyagi veszteség! Elhiszi?

Ön felelősségteljesen tudja, hogy egy jó REACH stratégiával rengeteg pénzt tud megspórolni a cégének. Lehet Önön múlik, hogy annak a bizonyos vegyi anyagnak az importja, gyártása gazdaságos marad-e a jövőben is vagy sem. Érzi a felelősséget, mégsem tud mindig egyértelműen jó döntést elősegítő információkat adni a vezetőjének, pedig a REACH regisztrálókat az idő is sürgeti.

Hogyan lehet a REACH regisztráció költségeit drasztikusan csökkenteni?

Sok ügyfelemnél tapasztalom, hogy annak ellenére, hogy a pre-regisztrációt ügyesen megcsinálták, a regisztrációnál teljesen elbizonytalanodnak, és nem látják a saját érdeküket. Nem látják át, hogy milyen hatalmas összeget spórolhatnak meg a cégük számára például a következő esetek tisztázásával.

5 tanács, amivel milliókat spórolhat a cégének REACH regisztráció során
  1. Sokszor nem veszik észre a cég munkatársai, hogy cégüknek felmentése lehet a REACH regisztráció alól. Nagyon sok cégnél tudtunk pár anyagot a regisztrálandó anyagok listájáról kihúzni azzal, hogy elolvastuk együtt a felmentési lehetőségeket, amelyek részletesen a REACH 2. cikkében és a REACH átdolgozott IV. és V. mellékletében találhatók. Ha eddig nem tette meg, tegye meg újra, olvassa el a felmentési lehetőségeket, nehogy feleslegesen adjanak ki milliókat.
  2. Sokszor a cégek biztonsági okokból pre-regisztrálták a szennyező- és az adalékanyagokat. Ezzel nincs is semmi gond, azonban regisztrálni a szennyező- és az adalékanyagokat elvileg nem kell, hiába esik 1 tonna fölé az éves mennyiségük a százalékos összetétel alapján. Általánosságban elmondható, hogy a REACH útmutatóban a 80%-os összetételnél még „mono-constituent”-nek hívjuk az anyagot, tehát majdnem 20%-ban lehet a cég által gyártott vegyi anyagban szennyező- és adalékanyag.
  3. Sokszor amíg nem kérdezek rá, nem tudják, hogy a cég által gyártott anyag a REACH szerint intermedier is lehet, annak ellenére, hogy más cégnek is eladják az adott anyagot, és kikerül a gyár kerítésein kívülre. Ez nagyon-nagyon fontos, mert nagyságrendekkel olcsóbb az intermedier regisztráció. Ha az Ön vevője az Ön vegyi anyagából egy másik vegyi anyagot gyárt, akkor jó esélye van az olcsóbb intermedier regisztrációra.
  4. A biocidok vagy növényvédőszerek hatóanyagainál a REACH-hez hasonló követelmények vannak már régóta érvényben, így le kell ellenőrizni, hogy volt –e olyan cég, amely már megcsinálta a regisztrációt.
  5. Az importőrök tipikusan nem tudják, hogy ha értesítést kapnak arról, hogy a nem EU-s partner kinevezett egy REACH egyedüli-képviselőt, ilyen esetekben az importőrök mentesülnek a REACH regisztráció alól, ha ettől a partnertől vásárolnak. Ez egyben egy fontos stratégia is az EU-s cégeknek, hogy próbálják rákényszeríteni a nem-EU-s partnereiket arra, hogy nevezzenek ki REACH egyedüli-képviselőt.
Ön mindet leellenőrizte már? Ha nem, tegye most meg!

Ha az Ön számára is vannak ilyen bizonytalanságok, akkor kérem, vegye fel a telefont és kérdezzen meg, vagy írjon egy e-mailt, mert szívesen válaszolok. Nekem, mint REACH tanácsadónak sokkal több időm van azzal foglalkozni, hogy mindent elolvassak a REACH rendeletből, valamint az útmutatókból az ügyfél helyett is. Együtt gondolkodva el tudjuk dönteni, hogy mi lenne a legjobb REACH stratégia az Ön cégének, így időt és pénzt tudunk megspórolni a cégének.

Ez nem minden, amiben segíteni tudok, olvassa el a honlapom szürke részében feltett kérdéseket, és ha érdeklik a válaszok, akkor e-mail-en azonnal megkaphatja azokat, csak az e-mail címét kell megadnia!

REACH mini regisztrációs dosszié készítése;
REACH teljes regisztrációs dosszié készítése;
REACH audit, azaz a bírságok megelőzése;
IUCLID6 oktatás;
REACH alapok kezdőknek;
Nem EU-s cégek egyedüli képviselete;
Pre-regisztráció elvégzése;
Árucikkek gyártóinak REACH feladatai;
Intermediergyártók feladatai;
Biztonság adatlap (MSDS) készítése;